Ajankohtaista

Vuoden 2023 koulutustoiminnan arviointi

Julkaistu (Muokattu )

Keskityimme kaikkien mukaan saamiseen ja tuimme yhteisöllisyyttä.

Arvioimme Opintokeskus Kansalaisfoorumissa vuoden 2023 koulutustoimintaa. Saavutimme toimintasuunnitelmassa asettamiamme tavoitteita hyvin! Avaamme tässä artikkelissa toimintamme vaikuttavuutta järjestöjen oppilaitoksena.

Toteutimme yhdistysten kanssa lähes 1000 koulutusta. Yhä useampi pääsi yhdistysmuotoisen oppimisen pariin: koulutuksiin osallistui 14 500 opiskelijaa, joka oli 10% edellisvuotta enemmän.

Piirakkakaavio kurssituntien jakautumisesta aiheittain vuonna 2023.

Koulutukset vahvistivat yhteisöllisyyttä ja osallisuuden tunnetta

Arviomme mukaan opiskelijoidemme osallisuuden tunne vahvistui koulutuksissamme: opiskelijapalautteiden keskityytyväisyys oli peräti 91 %. Pedagogiikkamme oli osallistavaa ja toimijuutta tukevaa. Opiskelijapalautteissa toistuvat sanat vuorovaikutus, yhteistyö, turvallisuus, riittävyys ja kuulluksi tuleminen. Aktiivisen kansalaisuuden teemat olivat koulutuksissa merkittävässä nousussa edellisvuoteen verrattuna. Näitä olivat esimerkiksi häirintäyhdyshenkilökoulutus ja tulevaisuussuunnittelun ja strategian tekemisen koulutus Unelmia ja äksöniä yhdistyksissä.

Yhteisöjen osaamista ja voimavaroja vahvistettiin tavoitteiden mukaisesti. Käytännössä tätä tehtiin esimerkiksi tukemalla yhdistyksiä pedagogisesti ja taloudellisesti, jäsenjärjestöjen koulutuksilla ja työpajoilla, tilauskoulutuksilla, sekä yhdistyksille suunnatuilla avoimilla koulutuksilla. Avointen koulutusten osallistujista yli puolet hyödynsi saamiaan oppeja yhdistystoiminnassa. Koulutusten sisältöjä olivat mm. talous ja varainhankinta, yleisötyö, digitaaliset työkalut, yhdenvertaisuustyö, kestävyys ja kouluttaminen.

Valtionosuusrahoitusta ohjattiin vuonna 2023 entistä vahvemmin järjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettavaan koulutukseen. Tämän vuoksi avointa koulutustarjontaa supistettiin. Yhdistyksissä toteutettavat koulutukset ja opintoryhmät vahvistivat erinomaisesti yhteisöllisyyttä ja osallisuuden tunnetta, sillä ne lähtevät yhteisön omista tarpeista. Monilla kanssamme koulutusyhteistyötä tekevillä yhdistyksillä oli käytössään erilaisia ohjelmia ja ohjeistuksia, joissa huomioitiin koulutusten kestävyys.

Taidelähtöinen pedagogiikka edisti hyvinvointia ja kasvua

Yksilöiden voimavaroja tuettiin koulutuksissa mm. hyödyntämällä taidetta ja kulttuuria hyvinvoinnin ja kasvun edistäjinä sekä identiteettityön välineenä. Tällaisten koulutusten määrä oli lähes sama kuin edellisvuonna, mutta suhteellisesti osuus kasvoi, kun avointen koulutusten kokonaismäärä väheni tavoitteen mukaisesti.

Taidelähtöisyyttä hyödynnettiin vuonna 2023 yhä enemmän rauhan, demokratian, aktiivisen kansalaisuuden ja vaikuttamisen tukijana ja tämä olikin selvä perusajatus ja toimintatapa koulutuksissa. Koulutusten tavoitteissa oli nähtävissä mm. kriittisyyttä, yksilökeskeisyyden haastamista ja empatiataitoja. Näkökulma oli kuitenkin pääosin humanistinen, eivätkä sisällöt juurikaan suuntautuneet ihmisen ulkopuolelle, kuten muuhun elolliseen ja elottomaan luontoon. Ekososiaalisen sivistyksen tulokulmaa voimme vieläkin vahvistaa tulevina vuosina.

Sosiaalinen kestävyys koulutustoiminnan keskiössä

Vuonna 2023 tavoitteenamme oli madaltaa koulutustemme kynnystä erityisesti maahan muuttaneille ihmisille. Maahan muuttaneita opiskelijoita tavoitettiin yli kaksinkertainen määrä suhteessa tavoitteisiin. Maahan muuttaneiden koulutuksia toteutettiin ennen muuta tukemalla yhdistyksiä opintosetelirahoitusta hyödyntäen. Näiden koulutusten määrä lisääntyi merkittävästi edellisvuodesta. Järjestimme myös taidekoulutuksia Suomeen tulleille ukrainalaisille.

Vuonna 2023 erityistä huomiota haluttiin kiinnittää erityisryhmien osallistumiskynnysten madaltamiseen kaikissa koulutuksissa. Opiskelijapalautteen mukaan suurin osa vastaajista koki, että heidän erityistarpeensa huomioitiin tai että heillä ei ollut erityistarpeita. Koulutustiimi arvioi, että erityisryhmien osallistumiskynnysten madaltamiseen pitäisi silti kiinnittää vieläkin enemmän huomiota.

Turvallisemman tilan periaatteiden jalkauttaminen oli tärkeä tavoite vuodelle 2023. Koulutustiimimme arvioi, että onnistuimme erinomaisesti turvallisemman tilan periaatteiden toteuttamisessa käytännössä. Teema oli esillä useaan otteeseen vuoden aikana mm. Skaftuki-infossa sekä Kouluttaja- ja ohjaajakirjeissä.

Koulutustiimin puolesta,

Anna Kirstinä
Koulutus- ja laatupäällikkö
Opintokeskus Kansalaisfoorumi