Perusta yhteisöllinen opintoryhmä

Onko sinulla idea projektista? Haluaisitko toteuttaa sen yhdessä muiden kanssa? Haluaisitteko kehittää yhdistyksenne tai ryhmänne toimintaa yhteisöllisesti? Kansalaisfoorumi myöntää taloudellista tukea yhdistysten ja yhteisöjen opintoryhmätoimintaan. 

Opintoryhmätyöskentely on erittäin inspiroivaa ja vapauttavaa. Olemme oppineet jakamaan omia ideoita ja innostumaan toisten ideoista! − Osallistujapalaute

Mikä on yhteisöllinen opintoryhmä?

Yhteisöllinen opintoryhmä on ryhmä, joka oppii uusia tietoja ja taitoja toimiessaan jonkun yhteisen asian parissa. Opintoryhmällä on yhteinen tavoite. Kaikki ryhmän jäsenet ottavat vastuuta ja toimivat yhdessä sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Näin ryhmän toiminta on luonteeltaan yhteisöllistä. 

Voitte yhteisöllisessä opintoryhmässänne esimerkiksi: 

  • Suunnitella ja toteuttaa teatteri-, tanssi- sirkus- tai muun taideproduktion
  • Opetella yhdessä jonkun uuden taidon tai tekniikan
  • Perehtyä yhdistystoiminnan kehittämiseen tai tehdä suunnitelman esimerkiksi viestinnän parantamiseksi 

Opintoryhmätuki on opintokeskustoiminnan valtionosuutta momentilta 29.10.31 ja perustuu Lakiin vapaasta sivistystyöstä. Tutustu lakiin tarkemmin Finlexin verkkosivulla.

Millaiseen toimintaan tukea saa?

Ryhmä voi hakea taloudellista tukea toimintaansa, kun seuraavat edellytykset täyttyvät: 

  • Ryhmän työskentely on tavoitteellista, yhteisöllistä ja luonteeltaan toimintaa kehittävää.
  • Ryhmäläiset oppivat uusia tietoja ja/tai taitoja.
  • Ryhmä toimii yhdessä vähintään 20 opintotuntia (yksi opintotunti = 45 min).
  • Ryhmässä on mukana vähintään viisi yli 15-vuotiasta henkilöä.

Myönnämme enintään 250 euroa tukea opintoryhmän toiminnan kulujen kattamiseen. Hyväksyttäviä kuluja voivat olla ryhmän oppimiseen liittyvät kulut, kuten opintoryhmän käyttämän tilan vuokra, ohjaajan palkkakulut, matkakulut ja materiaalikulut. 

Opintoryhmätukea ei voi käyttää materiaaleihin ja palveluihin, jotka eivät suorastaan tue ryhmän opintoja, kuten esimerkiksi ohjaajien omat opintomatkat, varainhankinta, näyttelytilan tai loppuesityksen tilan vuokrakulut. 

Jos tiedotatte opintoryhmän toiminnasta, tai tuotatte kirjallista materiaalia, teidän täytyy lisätä kaikkiin materiaaleihin Kansalaisfoorumin ”Osaamistamme tukee Opintokeskus Kansalaisfoorumi” -logo. Lataa logo täältä. Jos jaatte opintoryhmän toiminnasta tietoa sosiaalisen median kanavillanne, käyttäkää päivityksissä aihetunnistetta #KansalaisfooruminTuella.

Löydät kaikki opintoryhmätuen hakemiseen, käyttämiseen ja selvityksen tekemiseen liittyvät ohjeet täältä:

Skaftuki-yhteyshenkilön ohjeet opintoryhmätoimintaan 2024

Miten ja milloin haette tukea?

Tukea haetaan Kansalaisfoorumin Skaftuki-verkkopalvelussa. Ryhmä nimeää edustajan, joka käyttää Skaftuki-palvelua. Hänen pitää rekisteröityä käyttäjäksi. Löydät ohjeet rekisteröitymiseen Skaftuki-sivulta.

Opintoryhmätukea voi hakea vuodelle 2024 tammikuun alusta lähtien, jatkuen 31.10.2024 asti.

Ryhmä suunnittelee toimintaa yhdessä ja laatii vastaukset Skaftuki-palvelun hakemuksessa kysyttäviin kohtiin. 

Hakemuksessa kysytään esimerkiksi 

  • Opintoryhmän toiminnan aikataulua 
  • Osallistujien määrää  
  • Suunniteltua toimintaa 
  • Opinnollisia tavoitteita 
  • Kustannuksia 
  • Miten opintoryhmä huomioi toiminnassa kestävyyden eri ulottuvuudet 

Käsittelemme kaikki tukihakemukset. Käsittelyn jälkeen lähetämme tiedon hyväksytystä tai hylätystä hakemuksesta edustajalle Skaftuki-palveluun ja sähköpostitse. 

Yhteisöllisessä opintoryhmässä työskenteleminen on ollut antoisaa. Se on lisännyt kollektiivisuuden tunnetta ja johtanut yhteisiin taiteellisiin prosesseihin ja vastuiden tasaisempaan jakamiseen. – Osallistujapalaute

Opintoryhmän toiminnan päätyttyä

Ryhmän toiminnan tulee päättyä toimintavuoden aikana eli 31.12.2023 mennessä. 

Opintoryhmän toiminnan päätyttyä ryhmän edustaja täyttää yhteisöllisen opintoryhmän selvityksen Skaftuki-palveluun. Selvitys täytyy lähettää viimeistään kuukauden kuluessa toiminnan päättymisestä. Käsittelemme opintoryhmän selvityksen ja kuluerittelyn. Sen jälkeen maksamme tuen Skaftuki-palvelussa ilmoittamallenne pankkitilille. Jos opintoryhmä ei ole osa rekisteröityä yhdistystä, teidän pitää liittää kaikki kulutositteet selvitykseen. 

Opintoryhmän raportoinnissa käytetyt lomakkeet

HUOM! Tallenna lomakkeet omalle tietokoneellesi ennen niiden täyttämistä. Täyttämällä lomakkeen PDF-lukijan työpöytäversiossa vältät mahdolliset yhteensopivuusongelmat verkkoselaimen kanssa.

Osanottajaluettelo, PDF-lomake

Apua opintoryhmätoiminnan suunnitteluun

Yleinen Opas järjestöjen kouluttajille

Kansalaisfoorumilla on myös aineistoja, joita yhteisölliset opintoryhmät voivat hyödyntää opinnoissaan. Lisätietoja ja tukea saat koulutussuunnittelija Pekka Kinnuselta, pekka.kinnunen@kansalaisfoorumi.fi.