KOUTA-harrastajateatteritapahtuma

KOUTA on uudenlainen tapahtuma pohjoisen teatteriharrastajille

Lapin harrastajateatterikenttä on yhdessä kehittänyt uudenlaisen vuosittain järjestettävän harrastajateatteritapahtuman; joka toinen vuosi tapahtuma on koulutuksellinen ja joka toinen vuosi festivaalimuotoinen.

Tapahtuma on saanut nimensä Eino Leinon helkarunoissa esiintyvän myyttisen Kouta-hahmon mukaan. Hänen, kolkon miehen, kerrotaan olleen suurin tietäjistä Turjan tunturin takana.

Olen Kouta kulkemassa,
Lappi maata laulamassa,
tullut en tänne syötäväksi,
tulin tietojen hakuhun.

Kaksi onnistunutta tapaamista takana

Teatteritaiteen tietotaidon jakamisesta ja vertaisoppimisesta on kysymys myös KOUTA-tapahtumassa, joka käynnistyi koulutustapahtumana Rovaniemellä syksyllä 2018.

Syyskuussa 2019 oli vuorossa pohjoisen harrastajateattereiden festivaali ja katselmustapahtuma. Kansalaisfoorumin organisoimille teatteripäiville Tervolassa osallistui yhdeksällä esityksellä noin sata harrastajaa Ivalosta, Kemijärveltä, Posiolta, Rovaniemeltä, Torniosta ja Kemistä.

Suomen Harrastajateatteriliiton lahjoittama tuhannen euron nimikkopalkinto vuoden 2019 lappilaisesta harrastajateatteriteosta myönnettiin posiolaiselle Pomppa-teatterille. Katselmuksessa esityksiä ja niiden tekijöitä analysoidaan ja vertaisarvioidaan avoimissa tilaisuuksissa sekä kaverinäyttämöiden että ammattilaisraadin toimesta. Esitysohjelmiston tiiviin seuraamisen lisäksi harrastajateatteriperhe puhuu tapahtumassa myös teatterikasvatuksen sekä -yhteistyön merkityksistä ja mahdollisuuksista.

Lue lisää:

Kouta kokosi lappilaiset teatteriharrastajat Tervolaan

Arvio: Hupailevaa ja vakavaa naisnäkökulmaa Kouta-harrastajateatterifestivaalilla Tervolassa, Lapin Kansa 29.9.2019

Vuonna 2020 on vuorossa koulutustapaaminen

Harrastajateatteriväki kokoontuu Rovaniemelle 25.–27.9.2020 suureen koulutustapaamiseen, jonka teemana on teatterianalyysi: valaistumisia matkalla näyttämölle. Tällä kertaa Suomen Harrastajateatteriliiton myöntämä nimikkostipendi jaetaan – teeman mukaisesti – harrastajanäyttämölle, joka on toteuttanut unelmaansa vertaisoppimisen ja koulutuksen painotuksin.

Ilmoittautuminen koulutustapahtumaan avautuu huhti–toukokuussa 2020.

Seuraava KOUTA festivaali ja katselmus pidetään jossakin lappilaisessa kunnassa 24.–26.9.2021.

Lisätietoja: timo.tervo@kansalaisfoorumi.fi

Lue myös: Harrastajateatteria rakastetaan ja tarvitaan