Tervetuloa yhdistyksessä tai järjestössä ohjaava, kouluttava, opettava! – Tämä päivä on sinulle.
Lisäkoulutuspäivä antaa eväitä koulutus-, ohjaamis- ja opetustyöhön. Saat työkaluja ja herätteleviä ajatuksia muun muassa yhdenvertaisuuden ja kestävän kehityksen ylevien ajatusten viemisestä käytännön teoiksi omaan ryhmään ja/tai opetukseen. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille yhdistyksissä ja järjestöissä toimiville ohjaajille ja kouluttajille.
Päivän ohjelma
11.00 Virittäytyminen päivään
11.15 Turvaton tila. Forumteatteriesitys: Teatterikone
12.00 Työpajat 1
13.00 Lounastauko (lounas sisältyy hintaan)
14.15 Hyvä tulevaisuus ei tule valmiina – sitä tehdään tänään! Puhuja: professori Arto O. Salonen
15.00 Työpajat 2
Esiintyjät
Arto O. Salonen
Professori Arto O. Salosen asiantuntijuus liittyy kestävään hyvinvointiin. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella ja on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen.
Teatterikone
Me teemme pääasiassa näytelmiä, joita kukaan muu ei ole vielä koskaan esittänyt. Yhteiskunta, ilmiöt ja ihmiset kiinnostavat meitä. Ja kohtaaminen. Sinun kohtaamisesi.
Aamupäivän työpajat
Työpaja 1: Turvallisemman tilan periaatteet – tie turvallisempaan osallistumiseen
vetäjät: Riina Kylmälahti ja Pirita Laiho
Työpajassa pohditaan ja löydetään vastauksia siihen, mikä merkitys turvallisemmalla tilalla on koulutusten osallistujille. Miten kouluttaja voi yhdessä ryhmänsä kanssa luoda turvallisemman tilan periaatteet ryhmälle? Mitä menetelmiä periaatteiden muodostamisessa voisi hyödyntää? Miten varmistetaan, että jokaisella osallistujalla on turvallinen olo – jokainen kokee itsensä hyväksytyksi ja ympäristönsä turvalliseksi? Työpajassa on esillä toiminnan tueksi turvallisemman tilan periaatteiden kortit ja kuvat.
Työpaja 2: Turvallisesta tilasta rohkeaan tilaan: Kehoturvallisuus, inklusiivisuus ja leikin mahdollisuudet perinteisissä materiaaleissa
vetäjä: Arttu Peltoniemi
Työpajassa käsitellään eri taidealojen perinteisiä materiaaleja, joihin voi sisältyä rajoittavia roolituksia ja epätasa-arvoisia valta-asemia. Perehdytään siihen, kuinka opettaa perinnemateriaalia niin, että materiaalin roolittava ja rajaava painolasti on leikkisien mahdollisuuksien luoja. Miten ohjaaja voi mahdollistaa kokonaisvaltaisen tunneilmaisun samalla, kun huolehtii kaikkien kehoturvallisuudesta? Miten sukupuolittuneet käytännöt tunnistetaan opetuksessa, ja miten niitä käsitellään? Aihetta lähestytään kansantanssista nousevien esimerkkien kautta, osallistujien omiin taidealoihin soveltaen.
Työpaja 3: Aistit ja saavutettavuus
vetäjä: Jarmo Skön
Työpajassa keskustellaan saavutettavuudesta taide- ja kulttuuriharrastuksissa ihmisen eri aistien näkökulmasta. Miten aistien vaihteleva toiminta vaikuttaa eri taiteen lajien kokemiseen tai harrastamiseen, ja yksilöiden ohjaamiseen? Keskustelun lomassa teemme yhdessä moniaistisia harjoitteita.
Iltapäivän työpajat
Työpaja 1: Oman ajattelun syventäminen alustuksesta vertaisoppimalla
keskustelun fasilitaattori: Pekka Kinnunen
Työpajassa jaetaan vapaasti muiden osallistujien kanssa ajatuksia Arto O. Salosen esityksen herättämistä ajatuksista ja tuntemuksista ja syvennetään sitä kautta omaa ajattelua teemasta.
Työpaja 2: Palautteen antaminen ja saaminen dialogisuuden näkökulmasta
vetäjä: Sanna Saarela
Palautteen antaminen ja vastaanottaminen on luova prosessi, jolle on tärkeää varata sekä aikaa että tilaa. Dialogisessa palautteessa asioita ja ilmiöitä tutkitaan yhdessä sillä asenteella, ettei oma ymmärrys ole täydellistä; kukaan ei omista totuutta tai oikeaa näkemystä vaan keskustelun kautta opitaan ja luodaan uutta yhteistä ja parempaa todellisuutta. Työpajassa on keskiössä dialogisen palautteen harjoitteleminen, liittyminen, elävänä pysyminen ja yhteisen todellisuuden rakentaminen kysymysmallien avulla.
Työpaja 3: Taideaktivismin työkalut aktiiviseen kansalaisuuteen
vetäjä: Hanna Pulkkinen
Tutustumme työpajassa muutamaan esimerkkiin, millä tavoin eri alojen taiteilijat tekevät taideaktivismia ja kokeilemme pienimuotoisesti jonkin oman taideaktivistisen teon tai teoksen tekemistä pienryhmissä. Työskentelemme helpoin, monitaiteisin menetelmin ja työpajan osallistujilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia menetelmiä kukin haluaa käyttää. Et tarvitse mitään ennakkotietoja taideaktivismista tai taidelähtöisistä menetelmistä osallistuaksesi työpajaan.
Kouluttajamiitin ovat suunnitelleet yhteistyössä Suomen Harrastajateatteriliitto, Suomen Nuorisoseurat ja Kansalaisfoorumi.
Peruutusehdot: Sairaustapauksissa koko osallistumismaksu palautetaan terveydenhuollon antamaa sairauslomatodistusta vastaan. Jos peruutusta ei tehdä viimeistään koulutuspäivänä, osallistumismaksua ei palauteta. Lisätiedot ja peruutukset: koulutus@kansalaisfoorumi.fi