Miten saamme kaikki mukaan kielen avulla? Voimme huomaamattamme syrjiä muita käyttämällä kieltä, joka jättää heidät ulkopuolelle. Kieli ei ole ainoastaan kirjoitettua tai puhuttua, vaan se sisältää myös muita elementtejä, kuten eleitä, sanavalintoja, tyyliä, sanomatta jättämistä, taukoja, ilmeitä, jne.
Voimme oppia olemaan tietoisempia tavastamme käyttää kieltä, jotta emme valinnoillamme sulje ketään ulkopuolelle. Tässä koulutuksessa:
- Pohdimme mikä auttaa ja mikä estää yhteisymmärryksen saavuttamista
- Opimme käyttämään selkokieltä
- Keskustelemme kielenkäytöstä, joka saattaa syrjiä vähemmistöjä
- Työstämme yhdessä valitsemianne tekstejä
Koulutuksen teoriaosuus, tiistai 12.9. klo 16.00–18.00:
Miten kommunikoida, kun ei ole yhteistä kieltä? Mistä väärinkäsitykset johtuvat? Miten voimme välttyä väärinkäsityksiltä ja toimia, kun niitä tulee eteemme?
Tässä osiossa keskustelemme siitä, miten käsitteet muodostuvat mielessämme, miten ne vaikuttavat meidän omaan identiteettiimme, oletuksiimme ja vuorovaikutukseemme toisten kanssa. Harkitsemme yleisömme tarpeita sekä viestinnällisissä että interaktiivisissa tilanteissa, ja sitä kautta opimme avaamaan käsitteitä ja ajatuksiamme.
Valitsemme tekstejä joita haluaisimme muuttaa selkokielisiksi ja teemme näitä parityönä kotitehtävänä.
Koulutuksen workshop-osuus, tiistai 19.9. klo 16.00–18.00:
Esittelemme ryhmällemme tekstiluonnoksemme ja parannamme niitä yhdessä. Lopuksi teemme toiminnallisen selkokieliharjoitteen.
Kouluttajana toimii Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Fon Krairiksh.
Koulutus järjestetään verkossa Zoomin välityksellä. Linkki ja ohjeet verkko-osallistumiseen lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla ennen koulutuksen alkua.
Koulutus maksetaan välittömästi ilmoittautumisen yhteydessä verkkokaupassamme.
Peruutusehdot: maksua ei palauteta, jos peruutus tapahtuu alle 7 päivää ennen koulutusta.
Lisätiedot ja peruutukset: koulutus@kansalaisfoorumi.fi