Siirry sisältöön
Kansalaisfoorumi
Kansalaisfoorumi
  • Tuki
  • Koulutus
  • Tapahtumat
  • Kehittäminen
  • Julkaisut
  • Blogi
  • Keitä olemme
YhteystiedotENSV

Osaamisen ydinpätevyydet

Kuva: Samo Trebizan
Kansalaisfoorumi > Ajankohtaista > Osaamisen ydinpätevyydet
Julkaistu: 02.05.2017
Me tarvitsemme nyky-yhteiskunnassa monia tietoja ja taitoja, jotta voimme elää täysivaltaista elämää. Puutteellinen osaaminen johtaa väistämättä sivuraiteelle, jopa syrjäytymiseen, tai ainakin tilanteeseen, jossa nykyelämän kaikkia mahdollisuuksia ei voi hyödyntää. Siksi monipuolinen osaaminen on tärkeää. Yhtä tärkeää on myös koko ajan päivittää ja parantaa omaa osaamistaan. Suomi on osaamisyhteiskunta yhtä paljon kuin vuorovaikutusyhteiskunta tai informaatioyhteiskunta.

Euroopan komissio päivittää parhaillaan elinikäisen oppimisen ydinpätevyyksiä, jotka Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyivät vuonna 2006. Pätevyyksissä on monia sellaisia taitoja, joita voi oppia kansalaisyhteiskunnan piirissä ja tavallisessa elämässä yhdessä muiden ihmisten kanssa. Seuraavassa peilaan EU:n määrittelemiä keskeisiä ydinpätevyyksiä myös suhteessa kansalaisyhteiskunnassa oppimiseen.

Kommunikointi- ja vuorovaikutustaidot ovat EU-listauksen kärkipäässä avainasemassa. Niitä ei opi koulunpenkillä vaan aidossa vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Mitä luontevampia ja monipuolisempia oppimistilanteet ovat, sitä paremmat ovat oppimistulokset. Juuri näin on kansalaistoiminnassa.

Tietotekniset perusvalmiudet on nykyään omattava, jotta selviytyy omatoimisesti arkielämässä. Noin 650 000 yli 55-vuotiaalta suomalaiselta puuttuvat riittävät tietotekniset taidot. Määrä on hälyttävän korkea, koska palvelut siirtyvät yhä enemmän nettiin. Lapset, sukulaiset ja naapurit ovat välttämättömiä näille ihmisille, jotta he voivat elää itsenäistä elämää teknistyvässä yhteiskunnassa. 650 000 ihmisen taitoja olisi kuitenkin tärkeää päivittää, jotta heidän ei tarvitse koko ajan tukeutua läheisten apuun.

Euroopan parlamentti ja neuvosto ymmärtävät sosiaalisten ja kansalaistaitojen merkityksen. Kyky osallistua ja vaikuttaa, taito seurata yleistä elämää ja yhteiskuntakuntapolitiikkaa sekä kyky ja tahto saada tarvittaessa äänensä kuuluville edellyttävät rohkeutta, tietotaitoa ja harjaantumista. Näitä oppii parhaiten kansalaisyhteiskunnan toiminnoissa. Järjestötoiminta on näiden taitojen hankkimisessa ja harjaannuttamisessa ylivoimainen oppimisen paikka.

Oppimisvalmiuksien merkitys korostuu vuosi vuodelta. Jos ei osaa oppia uutta, miten voi oppia? Kouluopetuksen tuleekin painottua jatkossa entistä enemmän oppimaan oppimiseen, ei tietojen jakamiseen. Oppimisvalmiuksia voi kehittää kuitenkin myös non-formaalisesti ja informaalisesti.
Kulttuurinen ymmärrys nousee Euroopan parlamentin ja neuvoston ydinpätevyyksien listalle. Se on Suomessa aliarvostettu asia. Esimerkiksi Venäjällä tai monissa Euroopan maissa sen arvo ymmärretään. Ei voi olla sivistynyttä kansakuntaa, jos se ei tunne omaa kulttuurihistoriaansa, kulttuurisia erityispiirteitään ja omaa identiteettiään. Tähän kulttuuriseen osaamiseen pitäisi myös kansalaisyhteiskunnan piirissä panostaa nykyistä enemmän. Se on jäänyt viime vuosikymmeninä liiaksi taka-alalle.

Aaro Harju

Tämä on Kansalaisyhteiskunnan verkkolehden 2.5.2017 pääkirjoitus.

Lue koko verkkolehti Kansalaisyhteiskunta.fi-sivustolla.

Tilaa verkkolehti sähköpostiisi.

Jaa tämä
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kansalaisfoorumi on taidelähtöisen yhteisöllisen oppimisen ja kansalaistoiminnan asiantuntija. Tarjoamme koulutusta ja tukea kulttuuri- ja kansalaisjärjestöille sekä kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille.

Yhteystiedot

Kansalaisfoorumin logot

Vuokraa toimintatila

facebook-valktwitter-valkinstagram-valkyoutube-valk

Tietosuojaseloste

Saavutettavuusseloste

Anna palautetta

Sivukartta

Kansalaisyhteiskunta.fi

Osallistu.fi

Skaftuki.fi

© 2023 Kansalaisfoorumi ❤ Web-veistämö