Keväällä 2022 tehty selvitys kulttuurin harrastamisen vaikutuksista julkaistiin 22.9.2022. Selvitykseen oli saatu yhteensä yli 1300 vastausta eri järjestöissä harrastavilta henkilöiltä. Vastaajina oli tanssin, teatteri, musiikin, sirkuksen ja kuvataiteiden harrastajia ympäri Suomen. Selvitys pohjautui Kansalaisfoorumin, Suomen Nuorisoseurojen ja Nuori Kulttuurin, Suomen Harrastajateatteriliiton, Suomen Puhallinorkesteriliiton, Suomen Nuorisosirkusliiton sekä Kansalaisareenan kehittämän mittaristoon.
Kulttuuriharrastamisen vaikutukset ovat merkittäviä
Selvitystä varten luotu uusi mittaristo syväluotasi kulttuurin harrastamisen vaikutuksia yksilöön viidestä eri näkökulmasta: fyysisestä, psyykkisestä, oppimiseen liittyvästä, sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä sekä yhteisöllisyyden kokemuksen näkökulmasta. Selvityksen koonnut Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Hanna Pulkkinen esitteli mittariston ja keskeiset tulokset. Selvityksen mukaan kulttuurin harrastaminen vaikuttaa vahvasti harrastajien elämän eri osa-alueisiin. Esimerkiksi 94 % vastaajista kokee oppineensa itsestään jotain uutta harrastuksen myötä (täysin samaa mieltä ja melko samaa mieltä väitteen kanssa olleet). ”Tunnen olevani vähän lähempänä omaa itseäni, kun harrastan teatteria”, toteaa yksi vastaajista, ja toinen: ”Musiikkiharrastukseni on osa minua ja minusta on tullut minä harrastukseni myötä. En olisi sama henkilö ilman sitä.”
Yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunne saa tuntemaan oloni turvalliseksi ja tarpeelliseksi. Olen tärkeä ja merkityksellinen.
94 % vastaajista kertoo löytäneensä uusia kavereita harrastuksen myötä. Kulttuuriharrastusten sosiaalinen merkitys näkyy erityisen paljon vastauksissa: ”Yhteisön merkitys on suuri ja sen voima kantaa pitkälle. Perheeseen kuuluvat nekin, jotka syystä tai toisesta lopettavat harrastuksen, side on jollain tapaa elinikäinen, ainakin jos itse niin tahtoo,” kuvailee yksi vastaaja. Toinen vastaaja kertoo: ”Yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunne saa tuntemaan oloni turvalliseksi ja tarpeelliseksi. Olen tärkeä ja merkityksellinen.” Jopa 96 % kokee voivansa ilahduttaa muita harrastuksellaan. ”On mukava tuottaa iloa ja virkistystä ihmisille ja saada sitä samalla itsekin.”
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus näkyväksi
Seminaarin avaussanoissaan tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen painotti kulttuuriharrastamisen välillisten vaikutusten, kuten hyvinvointivaikutusten, tärkeyttä. Harrastuksen kautta opitaan ihmisenä olemisen taitoja. Koettu hyvinvointi vahvistuu, kun ihminen voi toteuttaa itseään. Seminaarin paneelikeskustelussa pohdittiin paljon kulttuurin harrastamisen yhteiskunnallista merkitystä ja vaikutuksia. Myös valtionavustusuudistus edellyttää yhteiskunnallisen vaikuttavuuden näyttöjä. Voisiko jatkossa kulttuuriharrastamisen vaikutuksia peilata yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kysyi opetusneuvos Timo Sinivuori Opetushallituksesta. ”Harrastusyhteisö on minulle kuin perhe”, todettiin monessa selvitysaineiston avovastauksessa. Kulttuuriharrastamisen kautta saatu yhteisö voidaankin nähdä parhaana vastalääkkeenä suomalaisten kärkivitsaukselle eli yksinäisyydelle.
Voisiko jatkossa kulttuuriharrastamisen vaikutuksia peilata yhteiskunnallisiin ilmiöihin?
”On niin tärkeää, että on olemassa harrastuksia, joissa ei kilpailla. Kun se kilpaileminen on tullut jo kouluihinkin”, totesi teatterin harrastaja Sara Hänninen. Kulttuuriharrastaminen voikin olla vastavoima kilpailulle ja suorittamiselle. Myös Taideyliopiston tutkija Tuulikki Laes näki kulttuuriharrastamisen lisäävän solidaarisuutta ja ihmisten välistä kohtaamista. ”Kulttuurialalla ja kulttuuriharrastamisella edistetään vahvasti kestävää kehitystä – tätä tulisi arvostaa myös kulttuurialan rahoituksen vahvistamisella”, vinkkasi Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio päättäjien suuntaan. Kommenttipuheenvuorossaan OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston johtaja Henni Axelin nosti esiin kulttuurin harrastamisen fyysiset vaikutukset: myös tanssi, teatteri, sirkus ja soitto liikuttavat!
”On tärkeää tunnistaa kulttuurin ja taiteen muutosvoima demokratian vahvistamisen työkaluna”, totesi Kansalaisfoorumin pääsihteeri Anneliina Wevelsiep loppupuheenvuorossaan. ”Näemme, että kulttuurin harrastaminen, tekeminen ja kokeminen voivat lisätä sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja antaa väylän vaikuttaa. Samoin kulttuurin harrastamisen myötä saatu osaaminen on hyödynnettävissä useilla elämän osa-alueilla, ja se antaa pohjan usein myös ammattimaiselle taiteen ja kulttuurin tekemiselle.” Kulttuuriharrastus kannatteleekin monella tavalla, monilla elämän osa-alueilla.
Lisätietoja:
Sivulta Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo
koulutussuunnittelija Hanna Pulkkinen, hanna.pulkkinen@kansalaisfoorumi.fi
Mikä on ollut sinulle tärkein anti kulttuurharrastuksessasi?
Tällainen sanapilvi kertyi, kun seminaarin osanottajat vastasivat kysymykseen ”Mikä on ollut sinulle tärkein anti kulttuuriharrastuksessasi? Entä sinä, mikä on ollut harrastuksesti tärkein anti?
#kulttuurikannattelee #harrastaminen #hyvinvointi