Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo

Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo tekevät päättäjille ja vaikuttajille näkyväksi kulttuuriharrastamisen merkitystä, arvoa ja vaikutuksia.

Jokainen kulttuurinharrastaja tunnistaa harrastamisensa upeat vaikutukset. Ne ovat arkipäivää myös järjestöille, joissa tehdään valtavasti työtä kulttuuriharrastamisen eteen, mutta kuinka tehdä vaikutukset näkyväksi järjestöjen ulkopuolisille tahoille?

Sivistysliitto Kansalaisfoorumi on tuottanut yhdessä järjestökumppaniensa Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvityksen vuodesta 2022 alkaen. Selvityksen ensimmäisenä vuonna tuottettiin mittaristo, jonka avulla on mahdollista kerätä tietoa harrastustoiminnan vaikutuksista yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset (KULHA) -selvitys tehdään joka toinen vuosi yhdessä järjestökumppanien kanssa.

KULHA 2024 -selvitys

Nyt kulttuuriharrastamisen vaikutuksia selvitetään taas! Jokainen järjestökumppani kerää aineistoja omista harrastusryhmistään. Vastaajat ovat kaikenikäisiä kulttuurin harrastajia ympäri Suomen. Aineistonkeruun lomakkeet ovat auki 14.3.–25.4.2024.

Selvityksessä on vuonna 2024 mukana kuusi järjestökumppania. Jos et ole jo saanut vastauslinkkiä omasta jäsenliitostasi, voit vastata kyselyyn alla olevan linkin kautta.

Aineiston pohjalta tehdään uusi selvitys kulttuuriharrastamisen koetuista vaikutuksista. Tulokset julkaistaan syyskuussa. Lisäksi järjestöt hyödyntävät omien harrastajiensa tuottamaa aineistoa esimerkiksi vaikuttamis- ja kehittämistyössä.

Selvityksen päivitetty mittaristo on myös tänä vuonna vapaasti muiden toimijoiden käytettävissä. Voit ladata mittariston itsellesi tästä.

Lisätiedot:
koulutussuunnittelija Hanna Pulkkinen, Kansalaisfoorumi
+358 40 738 9885
hanna.pulkkinen@kansalaisfoorumi.fi

Selvityksen taustaa

Kansalaisfoorumi loi järjestökumppaniensa kanssa vuosien 2021–2022 aikana täysin uuden mittariston mittaamaan kulttuurin harrastamiseen liittyviä koettuja vaikutuksia. Vaikutukset ja niitä mittaavat väittämät on jaettu viiteen eri osa-alueeseen: fyysiset vaikutukset, psykologiset vaikutukset, oppimiseen liittyvät vaikutukset, sosiaaliset vaikutukset sekä yhteisöön liittyvät vaikutukset.

Mittaristoa testattiin pilottikokeilussa syksyllä 2021 ja varsinainen kysely toteutettiin toukokuussa 2022. Mittariston väitteet on kuvattu liitteessä. Mittaristo on kaikkien käytettävissä ja toivommekin, että mahdollisimman moni kulttuuriharrastustoimija ottaisi nämä mittarit käyttöön.

Mittaristoa olivat kehittämässä Sivistysliitto Kansalasifoorumin kanssa Suomen Harrastajateatteriliitto, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Nuorisoseurat ja Nuori Kulttuuri, Suomen Puhallinorkesteriliitto, sekä Kansalaisareena.

Vuoden 2022 selvityksen tulokset

Saimme kyselyymme 1 343 vastausta. Vastaajat edustivat useita taidealoja: sirkus, teatteri, musiikki, tanssi ja kuvataide. Selvityksen tuloksista käy ilmi, että kulttuurin harrastamisella koetaan olevan merkittäviä vaikutuksia harrastajien elämään kaikilla tarkastelluilla osa-alueilla.

Vastauksissa korostuvat erityisesti kulttuuriharrastuksen positiiviset sosiaaliset vaikutukset. Moni vastaaja kertoo läheisen harrastusyhteisön olevan tärkein syy harrastaa. Oppiminenkin koetaan mielekkääksi silloin, kun ympärillä oleva ryhmä on turvallinen ja ilmapiiri salliva. Myös psykologisiin vaikutuksiin liittyvissä avovastauksissa moni kuvaa, kuinka juuri harrastusryhmän sosiaaliset suhteet ja yhdessä muiden kanssa harrastaminen vaikuttavat mielen hyvinvointiin.

Selvitys on tarkoitus toteuttaa jatkossa joka toinen vuosi, jotta sen avulla voidaan saada tietoa vaikutusten muutoksista.

Aiheesta muualla

Someta aiheesta!

Jos haluat jakaa ajatuksiasi teemasta sosiaaliseen mediaan, voit käyttää postauksissa näitä kuvia. Käytä myös aihetunnisteita #kulttuurikannattelee #harrastaminen #hyvinvointi.

Huom. nämä ovat esikatselukuvia. Klikkaa haluamaasi kuvaa, täysikokoinen kuva aukeaa uuteen välilehteen, mistä voit tallentaa sen itsellesi.