”Luonnolle ihminen ei merkitse mitään. Ihmiselle luonto on olemassaolomme edellytys. Kun tuhoamme luontoa, tuhoamme itseämme.”
Kansalaisfoorumi ohjasi Luontodialogi-päivänä 9.3.2022 keskustelun ”Mitä luonto merkitsee kulttuuritoimijoille”. Dialogin yhteenvetoa käytetään tukena Sitran Luontoviisas Suomi 2035 -visiotyössä.
Keskustelussa nousi esiin luontokadon hahmottamisen haasteellisuus: systeemisyyden näkeminen konkreettisesti on vaikeaa. Siksi myös luontokadon estämisen välttämättömyys – sen paketointi ja myyminen meille kaikille – on haastavaa. Suuren ja nopean muutoksen välttämättömyys on päivänselvä, ja siitä huolimatta emme osaa tai uskalla tehdä sitä. Totuus kun on, että luontokato ei ole edes hidastunut, vaan kiihtyy jatkuvasti.
Luonto on kuitenkin elinehto ja usein myös lähtökohta taiteelle ja kulttuurille. Mitä kulttuuritoimijat voivat tehdä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi? Tarvitaan sekä vallankumous että arjen pieniä askeleita. Jokainen oma askel on eteenpäin. Kulttuurilla pitää olla hovinarrin rooli: kyky tehdä näkyväksi vaikeitakin asioita, tuoda ihmisiä yhteen, auttaa tunteella mukaan tulemista. Kulttuurin ja taiteen avulla voidaan ensin synnyttää henkilökohtaista motivaatiota, saattaa ihmiset liikkeelle ja sitten voimautumaan yhdessä tekemiseen. Yksittäinenkin taide- tai kulttuurikokemus voi olla käänteentekevä.
Kuten eräs keskustelija totesi: ”Kulttuuritoiminnalla ja kokemuksilla pääsee ihmisten ihon alle. Kulttuurilla on voimavaroja yhdistää ihmisiä toimimaan yhdessä monimuotoisuuden puolesta ja tuoda merkityksellisyyttä ihmisten elämään.”
Strategiansa mukaisesti Kansalaisfoorumi luo toivoa yhdessä, luovasti. Kukoistamme kansalaistoimijoiden yhteensaattajana ja tukijana sekä sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden toteuttajana. Tutustu strategiaamme täällä.