Kansalaisfoorumi on tänä syksynä mukana Kansanvalta-dokumenttielokuvan vaikuttavuuskampanjassa. Elokuva tarkastelee nuoren aktivistin ja lavarunoilijan Laura Eklund Nhagan kokemuksia siitä, millaista on kasvaa ja elää rodullistettuna henkilönä Suomessa. Elokuvan toinen vahva teema on yhteiskunnallinen vaikuttaminen aktivismin keinoin.
Yhteistyössä elokuvan tuotantoyhtiön Greenlit Productionsin, Oranssi ry:n, Amnesty International Suomen osaston ja Kansalaisfoorumin kanssa suunnitellut Kansanvalta-tapahtumat ovat jo toteutuneet Helsingissä ja Oulussa. Vaikuttavuuskampanja käynnistyi 1.10. Helsingin kulttuurikeskus Caisassa järjestetyllä tapahtumapäivällä.
Rasististen rakenteiden purkaminen tarpeen
Caisan tapahtumapäivässä yleisöllä oli mahdollisuus katsoa elokuva sekä osallistua keskustelutilaisuuteen ja työpajoihin. Keskustelutilaisuudessa pohdittiin, miten rasismi rakentuu Suomessa ja miten rasistisia rakenteita tulisi purkaa. Keskustelussa olivat mukana elokuvan päähenkilö Laura Eklund Nhaga, romaniaktivisti Leif Hagert ja väitöskirjatutkija ja Fem-R-järjestön aktiivi Hai Nguyen. Keskustelun vetäjänä toimi Aicha Manai Fem-R-järjestöstä. Elokuva ja keskustelu herättivät yleisössä paljon ajatuksia ja vaikeitakin kysymyksiä siitä, kuinka yhteiskunnan rakenteita pitäisi muuttaa hyvin syvältä, jotta rasismin saisi kitkettyä pois.
Kansalaisfoorumin ja Oranssi ry:n työpajassa työstettiin edelleen elokuvan herättämiä ajatuksia ja tunteita toiminnallisesti pienellä porukalla.
– Taidelähtöisessä työskentelyssä osallistujat nostivat esiin elokuvan vaikuttavimpia kohtia ja kävimme keskustelua siitä, millaiset asiat elokuvassa nousivat merkityksellisimmiksi, kertoo koulutussuunnittelija Mari Tapio Kansalaisfoorumista.
Osallistujat mainitsivat esimerkiksi kiinnostavaksi aiheiksi nuoren naisen kasvutarinan, rasismin ja rasismin vastaisen työn erot ja yhtäläisyydet Suomessa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa sekä sen, kuinka taide voi toimia vaikuttamisen välineenä.
Lopuksi pienryhmissä osallistujat tutkivat kuvallisen työskentelyn ja sanataiteen keinoin, millainen olisi heidän mielestään hyvä tulevaisuus. Työpaja kannusti kaikkia etsimään itseä kiinnostavia vaikuttamisen kohteita ja keinoja, vaikkapa yhdistystoiminnan kautta.
– Koimme tärkeäksi esitellä erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa, jotta osallistujilla olisi heti ajatuksia, miten voisi itse toimia ja vaikuttaa tilaisuuden jälkeen, Mari toteaa.
Vaikuttamismahdollisuudet omassa elämässä
Oulun Kansanvalta-ilta toteutui 3.10. Kansalaisfoorumin omin voimin. Tapahtumaan kokoontui innokas joukko osallistujia ja työpajassa keskusteltiin hyvin syvällisesti yhteiskunnan moninaisista ongelmista ja kansalaisten mahdollisuuksista vaikuttaa niihin. Osallistujat kokivat erityisen tärkeiksi kansalaisaktivismin teemat ja pajassa pohdittiinkin, mikä olisi kenellekin luonteva tapa vaikuttaa yhteiskuntaan.
– Moni osallistuja koki, että aktivismi sanana kuulostaa heistä liian hurjalta ja että he kokevat itselleen luontaisemmaksi erilaiset arjen pienet teot, kuten ympärillä olevien ihmisten yhdenvertaisen kohtelun. Toisaalta taiteellisen työskentelyn kautta nousi myös tarve löytää muita samanmielisiä ihmisiä, joiden kanssa vaikuttamistyötä voisi tehdä yhdessä, kertoo koulutussuunnittelija Hanna Pulkkinen Kansalaisfoorumista.
Tapahtuma keräsi kiitettävästi mediahuomiota, sillä sanomalehti Kaleva teki koko sivun jutun Kansanvalta-elokuvasta ja siihen liittyvistä tapahtumista. Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelijat Annamari Martinviita ja Hanna Pulkkinen kävivät myös radio Kalevassa kertomassa Kansanvalta-tapahtumasta ja laajemminkin Kansalaisfoorumin toiminnasta Oulun seudulla.
Seuraava Kansanvalta-tapahtuma järjestetään Tampereella
Kansanvalta-tapahtumaan pääsee mukaan vielä Tampereella 25.10. klo 17.00–20.00 yliopiston Linna-rakennuksessa. Tampereen tapahtuman järjestävät Kansalaisfoorumi ja Oranssi ry. Elokuvakatsomossa on vielä reilusti tilaa ja vaikka tapahtuman työpaja on jo täynnä, sinnekin voi vielä päästä mukaan varasijalta.
Varaa siis paikkasi Tampereen Kansanvalta-illan leffakatsomosta 21.10. mennessä tapahtumasivulla.
Kansanvalta-dokumenttielokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Mervi Enqvist ja tuottanut Essi Haukkamaa Greenlit Productions -tuotantoyhtiöstä. Elokuvaa on kuvattu Suomen lisäksi Englannissa ja Yhdysvalloissa. Elokuva sai ensi-iltansa DocPoint-festivaaleilla alkuvuodesta ja oli syksyllä mukana Espoo Cine- ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.