On ollut ilo oppia, että verkkokurssit ovat tulevaisuutta, ja että muutos on mahdollisuus, ja että vertaisoppimisessa on oikeasti voimaa. Oppiminen tapahtuu nykyisin useiden eri kanavien kautta ja niissä täytyy myös saavutettavuus ottaa huomioon. Opin myös, kuinka palkitsevaa on pitkäjänteinen työ.
Vuonna 2019 Kansalaisfoorumi päätti siirtää verkko-opetuksensa Peda.net-alustalle ja minulle tarjottiin mahdollisuutta osallistua alustan sisällöntuotantoon uudistamalla sinne yleisötyön verkkokurssin. Kiitos Kansalaisfoorumin henkilökunnan ja verkkokurssin pilottiryhmän, olen itsekin oppinut tässä prosessissa hyvin paljon verkkokurssien tekemisestä.
Ryhdyin rakentamaan uutta verkkokurssia 2019 julkaistun kattavan ja moniäänisen Ystävänä yleisö -kirjan (toim. R. Airaksinen, M.M. Mertanen ja P. Virtanen) pohjalta. Työ tarjosi mahdollisuuden luoda jotain aivan uutta monien yleisötyöntekijöiden pitkäjänteisen työn jatkumoksi.
Saavutettavuuden huomioiminen verkkokurssin suunnittelussa
Peda.net-alusta taipuu erinomaisesti monenlaiseen opetustyöhön. Se toimii sekä pöytäkoneella että mobiililaitteilla. Tämä oli tärkeä havainto materiaalin suunnittelussa, sillä nettiä selaillaan nykyisin entistä enemmän mobiililaitteilla.
Toinen iso oppini oli, että kurssin materiaalia tehdessä täytyy huomioida ohjeistus saavutettavista verkkomateriaaleista. Ohjeistukset tarjoavat sisällön suunnittelijalle sopivasti rajoitteita materiaalin tuottamiseen ja erityisesti sen rajaamiseen. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että minun tuli kirjoittaa selväsanaista tekstiä, jota on helppo lukea myös pieneltä näytöltä. Tiivistämistä, lyhyitä lauserakenteita ja selkeää kieltä. Linkit ja lähteet koottiin omaan tiedostoonsa eikä niitä upotettu tekstin sisään. Ystävänä yleisö -verkkokurssin tehtävät ovat nyt helposti luettavat ja kulkevat mukana opinnoissasi myös mobiilisti.
Oppimista useiden kanavien kautta
Olen valtavan onnellinen siitä, että kurssin oppimateriaalina on ihan oikea kirja, jonka voi ottaa mukaan kesämökille, Lapin vaellukselle tai vaikkapa lomalle. Teos valottaa aihetta käytännön esimerkein, avaten yleisötyön monimuotoisia mahdollisuuksia ja esitellen myös lasten ja nuorten sekä erityisryhmien kanssa tehtävää yleisötyötä. Teoksen kirjoittajat toimivat teattereissa ja vapaalla kentällä yleisötyöntekijöinä, taiteilijoina ja soveltavan taiteen asiantuntijoina. Olen yksi artikkelien kirjoittajista, joten oli luontevaa rakentaa verkkokurssin tehtävät juuri tämän kirjan ympärille.
Vertaisoppimisessa on voimaa
Testasimme verkkokurssin materiaalin pilottiryhmän kanssa. Materiaali hioutui porukan kanssa verkossa käytyjen yhteisten keskustelujen kautta. Huomasin sen, että yleisötyölle on tarvetta hyvinkin erilaisissa yhteisöissä. Tärkeää on se, mitä yhteisö haluaa omalla paikkakunnallaan saavuttaa. Yleisötyötä ei suunnitella eikä tehdä yhdessä yössä, vaan se vaatii aikaa ja yhteisön yhteistä tahtotilaa.
Pilotista kerätyn palautteen mukaan osallistujat suosittelisivat kurssia ”erittäin laajasti vapaan kentän toimijoille kuten nukketeattereille, sirkuksille, tanssiteattereille ja kaikenlaisille performanssitaiteilijoille, joiden työ ja esitykset saattavat monesti jäädä hiukan kaukaisiksi suurelle yleisölle”. Mielestäni kurssi sopii kaikille sellaisille yhteisöille, jotka haluavat luoda uudenlaisen suhteen yleisöönsä tai tavoittaa lisää uusia yleisöjä.
Lisäksi sain muistutuksen siitä, miten hienoa vertaisoppiminen yhteisöllisessä prosessissa onkaan. Kun ollaan yhdessä saman asian äärellä ja testataan samoja asioita, kaikki voivat tukea vilpittömästi toisiaan ilman keskinäistä kilpailua. Kansalaisfoorumin oppimisnäkemys korostaa vertaisoppimisen voimaa. Siksi kurssi on suunniteltu ja sitä suositellaan opiskeltavaksi yhteisöllisenä opintoryhmänä tai vertaisryhmässä verkossa. Ensimmäiselle tällaiselle kurssille voit ilmoittautua mukaan vaikka heti.
Huomasimme pilottiryhmän kanssa mentoroinnin aivan olennaiseksi osaksi kurssia, joten verkkokurssi sisältää myös tapaamisia verkossa ja keskustelua ihan elävän ihmisen kanssa. Olen iloinen siitä, että voin jatkaa työskentelyä tämän kurssin parissa yhtenä mentorina.
Verkkokurssit ovat tulevaisuutta
Elämme juuri nyt poikkeustilassa melkoisten muutosten aikaa koko maailmassa. Tämä meilläkin tapahtuva valtava digiloikka on myös suuri mahdollisuus elinikäiselle oppimiselle. Olen valtavan onnellinen siitä, että Ystävänä yleisö -verkkokurssi on nyt julkaistu. Se on minun ensimmäinen verkkokurssini. Olen oppinut tällä matkalla valtavasti verkkokurssien suunnittelusta sekä yleisötyöstä.
Toivon, että tästä uudesta materiaalista on paljon iloa yleisötyön aloittamisessa eri puolilla Suomea toimiville yhteisöille nyt ja tulevaisuudessa.
Ilmoittaudu siis rohkeasti mukaan seuraavalle alkavalle kurssille tai tilaa ihan ikioma kurssi omalle yhteisöllesi!
Ystävänä yleisö -yleisötyön verkkokurssi 10.8.–15.10.2020