Sain koulutussuunnittelijana jännittävän tehtävän, kun Kansanmusiikkiliiton Oriveden kurssit siirrettiin verkkoon ja minua pyydettiin auttamaan toteutuksessa. Kurssit järjestettiin 27.–30.12.2020 jo 61. kertaa, joten tiesin, että verkkoon siirtyminen on merkittävä historiallinen tapahtuma.
Olen myös itse kansanmusiikin harrastajana osallistunut kursseille useampana vuonna ja oppinut, kuinka valtavan tärkeä rooli kursseilla on monen pelimannin elämässä – omassanikin. Kursseille tullaan joka vuosi tapaamaan tuttavia, viettämään musiikin, tanssin ja naurun täyteistä aikaa yhdessä, ja saamaan oppia, joka vie harrastusta eteenpäin taas uudelle vuodelle. Miten etäyhteyksin järjestettävät kurssit voisivat täyttää edes osan näistä tarpeista?
Virtuaaliyhteisön rakennusprojekti
Aiemmassa työssäni verkkoyhteisöllisyyden tutkijana olin nähnyt, että yhteisöllisyyden kokemuksia syntyy mitä moninaisemmissa yhteyksissä verkossa. Yhteisöllisyyttä ei voi luoda napin painalluksella, mutta Oriveden kurssien kohdalla ainekset olivat pitkälti kasassa: osallistujilla oli yhteisen mielenkiinnon kohteen lisäksi yhteisiä historian kokemuksia, totuttuja tekemisen tapoja ja valmis ryhmähenki.
Live-kursseilla on totuttu viettämään yhdessä aikaa monella tapaa. Piti siis miettiä tarkkaan, miten teemme mahdolliseksi yhdessäolon niin kurssitunneilla kuin tauoilla ja illanvietoissakin. Loppujen lopuksi Zoomissa oli käytettävissä päähuoneen lisäksi kurssihuoneet, rupattelunurkka, opettajanhuone, ja vielä soundcheck-tila ja baarin puolikin. Päähuoneessa päivysti kanssani Kansanmusiikkiliiton toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri, valmiina auttamaan osallistujia.
Olimme ajatelleet, että tiloissa siirtymistä pitäisi kovasti harjoitella, mutta ei mennyt kauaakaan, kun pelimannit jo tottuneesti navigoivat Zoomin nurkasta toiseen. Opettajien kanssa oltiin tutustuttu uusiin tiloihin ja niiden teknisiin toimintoihin etukäteen, ja myös opetustyö lähti rullaamaan ilman ongelmia.
Etäyhteyden parhaat puolet
Jos monella olikin ikävä aitoa yhteissoittoa toisten kanssa, ei sitä jääty suremaan. Nykytekniikka ei vielä mahdollista samaan tahtiin soittamista linjojen poikki, mutta kurssilaiset huomasivat pian muita hyviä puolia etäkurssijärjestelyssä. Moni oli päässyt paikalle ensimmäistä kertaa, kun osallistuminen ei vaatinut matkustamista. Harjoitellessa kuuli kerrankin oman soittimensa äänen, ja toisaalta sai myös rauhassa soittaa väärin, kun muita ei ollut kuulemassa! Erityisen hienoa oli se, kun opettajan sormet näki kerrankin kunnolla.
Hyvin toimi etäyhteydet. Yllättävän nopeasti osallistujat oppivat mikki-mutet, näkymävaihdot ja muut Zoom-temput. Digiloikattiin porukalla. 🙂
Oriveden henki löytyi verkossakin
Kun uusi ympäristö saatiin näin helposti haltuun, alkoi tekemisissä ja keskusteluissa näkymään myös yhteinen historia ja ryhmähenki. Kurssitiloissa hymyiltiin ja hassuteltiin, ja ketään ei jätetty ulkopuolelle. Uusille osallistujille kertoiltiin, miten kursseilla ”tavallisesti” toimittaisiin. Edellisiltä kursseilta jaettiin kuvia, videoita ja tarinoita.
Kurssiohjelmaan otettiin mukaan totuttuja ohjelmanumeroita kuten yhteislaulu kurssin avajaisissa, ja kyllähän nauraminen toi yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun kunkin nettiyhteyden eri mittainen viive loi yhteislaulusta virtuaalisaliin hyvin epärytmikkään mutta sitäkin riemuisamman kakofonian! Myös kurssi-iltamiin ilmoittautui hämmästyttävän monta esitystä, vaikka rennon yhdessäolon sijasta kaikki saivat esiintyä yksin tietokoneen välityksellä. Useille tämä oli ensimmäinen kokemus Zoomissa soittamisesta.
Neljän kurssipäivän päätteeksi kokemus oli, että joulun välipäivät oli todellakin vietetty yhdessä. Eräs osallistuja kertoi tunteneensa, kuin olisimme kaikki olleet hänen luonaan kylässä! Oppia saatiin iso määrä, tällä kertaa soittosävelmien lisäksi teknologian käytössä. Nämä eväät ovatkin erityisen sopivat vuodelle 2021, sillä verkkokurssit ovat hallitseva toimintamuotomme varmaan vielä hetken aikaa. Oriveden kokemus osoitti, että tämä tapa toimia ei ole yhtään huono, ja parhaat palat siitä viemme toivottavasti myös pandemian jälkeiseen todellisuuteen.
Katso video Oriveden etäkansanmusikkikurssien yhteissoitosta.