Sitran tulevaisuusbarometrin 2021 mukaan 89 % suomalaista on kiinnostunut tulevaisuudesta. Ainakin 80 % on myös sitä mieltä, että meidän on mahdollista vaikuttaa yhteisen ja oma tulevaisuuden muodostumiseen. 67 % kokee tietävänsä keinoja, joilla voi vaikuttaa tulevaisuuteen. Suomen toivottavaa tulevaisuutta kuvataan useimmin sanoilla tasa-arvoinen, turvallinen, hyvinvoiva, itsenäinen, elinvoimainen, vauras ja demokraattinen. (Dufva, Rowley & Vataja 2021)
Sitran tutkimustieto herättää itsessäni uskoa tulevaan, sillä jos ihmisinä menettäisimme mielenkiinnon tulevaisuuteen ja uskon vaikutusmahdollisuuksiimme, menettäisimme myös henkisen otteemme elämään sekä motivaation työskennellä tulevaisuuden asioiden eteen.
Pääpiirteittäin tiedämme jo, miten elämä menee; synnymme ja kuolemme ja siinä välissä tapahtuu kaikenlaista, jonka aikana meidän pitää pohtia henkilökohtaisia ja yhteisiä päätöksiä muun muassa siitä mihin suuntaan haluamme asioita kehittää.
Yhdistysten aarrekartta kohti tulevaisuutta
Tulevaisuudessa kiehtoo tuntematon. Ihmisiä ja yhteisöjä sitoo yhteen jatkuvuuden ajatus ja huoli yhteisestä tulevaisuudesta, jonka suuntaviivoista käydään keskustelua, linjauksia ja äänestyksiä. Yhdistyksissä kiteytyy yhteisöllisyys ja itselle tärkeiden asioiden äärellä olo. Yhdessä on pohdittava mikä on paras mahdollinen huominen ja miten sinne pääsemme.
Strategiat, visiot, missiot ja toimintasuunnitelmat kuulostavat puuduttavilta, mutta ne tarjoavat yhdistykselle yhdessä piirretyn aarrekartan kohti tulevaisuutta. Niiden äärelle kannattaakin pysähtyä syvällisesti pohtimaan yhteisön arvoja ja oman toimintaympäristön muutoksia.
Yhdessä on pohdittava mikä on paras mahdollinen huominen ja miten sinne pääsemme.
Megatrendit kuten 1) ekologisen jälleenrakennuksen kiireys 2) väestön ikääntyminen ja monimuotoistuminen 3) verkostomaisen vallan voimistuminen 4) teknologia sulautuminen kaikkeen ja 5) talousjärjestelmien uusien suuntien etsintä ovat suuria muutoslinjoja, jotka määrittävät yhteisen kartan maastoa. Sitran tutkimuksessa omat vaikutusmahdollisuudet tällaisiin isoihin kehityskulkuihin koettiin vähäisiksi (Dufva & al 2021 s. 28). Yhteisöllisessä toiminnassa on kuitenkin voimaa, jonka kautta voimme vaikuttaa ainakin siihen, miten vastaamme megatrendeihin ja suuriin muutosvirtoihin.
Tulevaisuustutkija Markku Wileniuksen mukaan matkalla tulevaisuuteen kannattaa harjoittaa tulevaisuuden taitoja kuten planetaarisia taitoja, kompleksisuustaitoja, luovuutta ja empatiataitoja. (Ziemann 2019) Nuoren visionäärin Perttu Pölösen (2020) tulevaisuuden lukujärjestyksessä mm. luovuus, kriittinen ajattelu, kokeilu, improvisaatio, moraalinen rohkeus ja etiikka mainitaan hyvinä varusteita tulevaisuudessa selviämiseen.
Yhdistyksissä näiden taitojen kehittämiseen kannatta panostaa nyt. Tällaisilla taidoilla voimme kohdata tällä hetkellä tunnistettuja megatrendejä ja sitä kautta ehkä myös muuttaa suurien muutoslinjojen kurssia.
Missä tulevaisuutenne sijaitsee?
Ihmisen ajatus lineaarisesta aikakäsityksestä, ja siihen liittyvästä edessäpäin olevasta tulevaisuudesta, jota kohti kuljemme, nivoutuu osaksi syväluotavaa käsitystämme maailman olemuksesta ja ajan kulusta. Siksi puhumme etenemisestä kohti tulevaa.
Vierailin vuonna 2000 Ecuadorissa viidakkoheimon luona. He hahmottivat tulevaisuuden selän taakse, koska se on jotain, minne emme näe. Menneisyys on edessämme, koska sinne näemme, ja sieltä voimme ammentaa oppia suunnistaessamme kohti selän takana lymyävää tuntematonta tulevaisuutta.
“Suhteellisuusteorian mukaan tapahtumista ei ole. Eilinen ja tämä hetki ja huominen ovat rinnakkain kaikki yhtä lailla olemassa. Tässä mielessä mikään ei koskaan katoa.” (Kansi 2012)
Voit siis itse miettiä, missä sinun tulevaisuuteesi sijaitsee; edessä, takana vai tässä ja nyt, ikuisesti ja aina. Jos ette yhdistyksessänne ole varmoja ovatko suuntaviivat kohti tulevaa oikeita ja kannattelevatko ne teitä maailman muutosten äärellä, tehkää sitä, mikä tuntuu tärkeältä juuri tässä hetkessä. Jos tärkeämmältä tuntuu mennä metsään kävelylle kuin istua kokoustamassa, niin ehkä se on oikea suunta. Vastaus moniin yhteisiin kysymyksiin voi löytyä sieltä, mistä emme olettaneet vastauksen tulevan.
Lähteet:
Dufva Mikko, Rowley Christopher & Vataja Katri 2021, Tulevaisuusbarometri 2021, Sitra
KANSI (12/2012) | Lopussa on loppu
Pölönen, Perttu 2020, Tulevaisuuden Lukujärjestys, Otava.
Ziemann Marcus 2019, Tulevaisuustutkija Markku Wilenius tietää, että 10 vuoden päästä elämme täysin erilaisessa maailmassa: ”Suuri herääminen on selvästi tapahtumassa” YLE viitattu 23.4.2021