Luomme toivoa yhdessä, luovasti.
Koronan ja kestävyyskriisin mankeloima aikamme janoaa toivoa, kohtaamista, luovuutta, kestävien mahdollisuuksien luomista. Näitä me Kansalaisfoorumissa haluamme luoda ja vahvistaa taidelähtöisyyttä hyödyntäen – 2022 on toivon vuosi.
Unelmoi vaihtoehtoinen tulevaisuus ja toteuta se
Taidelähtöisyydessä on suuri muutosvoima. Se on oiva väline uudistavaan oppimiseen, muutoksen tekemiseen. Ja ennen kuin voimme alkaa muuttaa toimintaamme ja maailmaa, meidän tulee voida kuvitella parempi tulevaisuus, johon suunnata.
Sanna Lehtinen (2020) on kiteyttänyt oivallisesti: ”Kuvittelukyvyn vaaliminen on yksi aikamme keskeisistä haasteista. Kun globaalin ympäristökriisin monet merkit ovat viime aikoina purskahtaneet yleiseen tietoisuuteen, tarvitaan tiedon, taidon ja toivon lisäksi kykyä kuvitella maailma ja ihmisen rooli siinä uusiksi.”
Mahdollisten, tavoiteltavien tulevaisuuksien kuvitteleminen on helpompaa, kun saamme siihen moniaistisesti yhteyden. Hyödynsimme tätä strategiatyössämme. Miten voimme tuntea, millaista on unelmiemme vuodessa 2024? Miten tunnemme sellaista, mitä ei vielä ole? Luovuuden, mielikuvituksen, leikin kautta tietenkin. Strategiaprosessimme rakennettiin taidelähtöisistä menetelmistä ammentavaksi, ja teimmekin muun muassa kuvakollaaseja, kuunnelmia tulevaisuudesta, runoja ja liikettä. Dialogisuus auttoi pysähtymään yhteisen ihmettelyn ja ymmärryksen syventämisen äärelle.
Strategiatyöpajoissamme kuvittelimme parempia tulevaisuuksia, lähestyimme asioita moniaistisesti, tunnistimme omia arvojamme ja rakensimme tunnetasollakin sidettä käsiteltävään asiaan. Uskon, että taidelähtöisyyden avulla pystyimme sitoutumaan valittuun suuntaan entistä helpommin. Samoja työkaluja – luovia menetelmiä, dialogia, kokemuksellisuutta ja yhteisöllisyyttä tukevia menetelmiä – hyödynnämme myös koulutuksissamme. Tavoitteena on sisäinen muutos, joka aktivoi ihmistä toimimaan yhteiseksi hyväksi.
Toimijuus synnyttää toivoa ja toivo ruokkii toimintaa
Vuoden 2022 strateginen painopisteemme “Toivo – Kansalaisfoorumi kestävänä toimijana” tarkoittaa sitä, että edistämme kestävyyttä ja moninaisuutta sanoin ja teoin. Kehitämme ja toteutamme palveluitamme kestävyyden eri näkökulmat – erityisesti sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden – huomioon ottaen. Koulutuksissamme tuemme ja kannustamme pedagogiikkaan, joka mahdollistaa uudistavaa oppimista ja luo toivoa.
Opintokeskuksena tärkeänä tehtävänämme on järjestää opintoja ihmisen oppimisen, hyvinvoinnin ja aktiivisen kansalaisuuden edistämiseksi. Kokemus toimijuudesta on tärkeä: se, että koen voivani vaikuttaa – omaan elämääni, yhteisööni, yhteiskuntaan, maailmaan – vahvistaa toivoa.
Miten siis voimme tukea tunnetta ja kokemusta siitä, että muutos on mahdollinen ja minä voin toimia sen eteen? Freireläisittäin toivo on ihmisen perustarve, ja toivon pedagogiikan ytimessä on tietoisuuden herättäminen muutoksen mahdollisuudesta. Koulutuksissamme pyrimmekin monin tavoin herättelemään tätä. Taidelähtöisiin menetelmiin yhdistettynä se tarkoittaa esimerkiksi artivismikoulutuksia, lavarunoustyöpajoja, runokoulutuksia yhteiskunnallisella tvistillä sekä kansalaisaktivismityöpajoja taidelähtöisen vaikuttamisen painotuksella.
Opimme itsekin koko ajan siitä, miten toteutamme toivoa luovaa sivistystyötä entistäkin määrätietoisemmin. Olemme osana sivistysliikettä luomassa maailmaa, jossa jokainen tuntee itsensä arvokkaaksi ja kohdatuksi. Maailmaa, jossa me voimme ja haluamme toimia paremman tulevaisuuden luomiseksi. Tällainen unelma synnyttää meille toivoa ja sytyttää meidät toimimaan. Millaisesta maailmasta sinä unelmoit?
Tutustu Kansalaisfoorumin strategiaan.
Viittaukset:
Freire, Paulo (1994) Pedagogy of Hope: Reliving Pedagogy of the Oppressed. New York, Continuum Publishing Company.
Lehtinen, Sanna (2020) Minä väitän: tarvitsemme taidetta ympäristökriisin käsittelemiseen.