Olemme Tuuli ja Krista, kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijoita Aalto-yliopistosta. Pääsimme aikuiskasvatusharjoittelun myötä mukaan Kansalaisfoorumin kokeiluun, jossa opetimme akryylimaalauksen perusteita verkon välityksellä. Käytimme GoToMeeting -ohjelmaa, jossa henkilöt voivat olla reaaliaikaisesti yhteydessä, jakaa videokuvan ja työpöytänäkymän, sekä keskustella chatissa.
Uuden äärellä
Olemme siis verkko-opettajia! Tämä oli meille uusi ja tuntematon alue, mutta myös sellainen, jota kohtaan tunsimme vastareaktiota. Digitalisaatio on kaikkialla. Miten kohdataan verkon välityksellä, mikä sen merkitys on? Minkälainen yhteisöllisyyden tunne ja vuorovaikutus muodostuu, kun emme ole fyysisesti toistemme lähellä? Pettääkö tekniikka, osaanko käyttää sitä, miten olen kohtaamisessa ruudun välityksellä, onko se vaivaannuttavaa, pelottavaa, vai viekö etäisyys jännitystä pois?
Kysymykset eivät ole helppoja eikä niihin ole yksiselitteisiä vastauksia. Kuitenkin aikuiskasvatusharjoittelun myötä saimme paljon rohkeutta ottaa haltuun verkkoympäristöä ja ennen kaikkea tietoa, jolla voi kannustaa osallistujia mukaan. Erittäin merkityksellistä oli myös opetuksesta saadut palautteet. Haasteiksi koettiin opetettavan asia laajuus ja selkeästi kaivattiin enemmän aikaa kyseisen asian sisäistämiselle.
Verkko avaa mahdollisuuksia
Harjoittelun aikana ja sen jälkeen keskustelimme paljon siitä, kenelle tämänkaltainen opetusmuoto on hyödyllistä ja olisiko sille kysyntää. Pohdimme erityisesti harvaan asuttuja alueita, joissa verkko-opetus tarjoaa aivan uusia ulottuvuuksia osallistua sijainnista huolimatta. Harjoittelun jälkeen tärkeiksi huomioiksi nousivat esimerkiksi se, miten on mahdollista madaltaa kynnystä, jotta ihmiset rohkaistuisivat osallistumaan ja ottamaan haltuun digialustaa.
Harjoittelun myötä ennakkoluulot ja digipelot laantuivat ja oivalsimme, että opetuksessa lopulta on kyse samasta vuorovaikutuksesta, joka on vain aiemmin tapahtunut luokkahuoneessa. Ihmiset olivat ihmisiä, eikä tekniikka ollut mitään sellaista, joka olisi tullut kohtaamisen väliin.
Lue myös: Taidetta pöytälaatikosta galleriaan verkkokurssin kautta