Alkuvuonna 2020 tapahtui jotain ennen kokematonta. Maailma meni kiinni. Tammikuussa huhuttiin Kiinassa leviävästä tuntemattomasta viruksesta, joka parin kuukauden aikana levittäytyi ympäri maailman. Maaliskuussa lukuisa joukko maita asetti tiukkoja kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia. Alkoi uuden oppimisen aika, kun monet ennen kasvokkain tapahtuneista asioista piti nyt hoitaa verkon välityksellä. Monille muutos tuotti vaikeuksia. Varsinkin varttuneempi väki tarvitsi apua nuoremmilta, joille tietotekniikka on jo pitkään ollut osa jokapäiväistä elämää.
Sukupolvien välinen oppiminen on kaksisuuntaista
Nuoret varttuneempien opastajina on suhteellisen uusi ilmiö. Uusien tietojen ja taitojen oppiminen on pääsääntöisesti ollut yksisuuntaista, vanhemmalta nuoremmalle sukupolvelle suuntautuvaa. Sukupolvelta toiselle on aina siirtynyt myös valtaisa määrä tapoja, asenteita ja arvoja. Eikä erilaisilta uskomuksilta ja stereotypioilta vailla tosiasiallisia perusteita ole voitu siinä sivussa välttyä.
Kansalaisten ikääntyminen ja muuttoliike ovat lisänneet tarvetta edistää kulttuurisen ja ammatillisen hiljaisen tietämyksen jakamista. Digitalisaation ja ilmastonmuutoksen vuoksi sukupolvien välistä oppimista on pidettävä myös kaksisuuntaisena prosessina, jossa vanhemmat sukupolvet voivat olla opettajien sijasta oppijoita.
Oppiminen lisää luottamusta
Sukupolvien välinen oppiminen on informaalin oppimisen muoto, joka liittyy kulttuuri- ja paikallisidentiteettiin sekä sosiaalistumiseen ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen. Sosiaalista yhteenkuuluvuutta pidetään OECD:n mukaan suurimpana yhteiskunnallisena tavoitteena, jossa sosiaalinen osallisuus on yksi kolmesta pääarvosta sosiaalisen pääoman ja sosiaalisen liikkuvuuden ohella. Kansalaisten välinen luottamus on sosiaalisen yhteenkuuluvuuden avaintekijä.
Sukupolvien välinen oppiminen lisää keskinäistä luottamusta. Se laajentaa tapoja nähdä maailma ja muut ihmiset punoen yhteen sukupolvien näkemyksiä elämästä ja erityisesti yhteisestä tulevaisuudesta. Tärkeää sukupolvien välisessä oppimisessa on kahdensuuntainen tietojen, taitojen, arvojen ja asenteiden jakaminen. Parhaimmillaan oppimisesta voi kehittyä sukupolvien välinen luovuus.
Materiaalia oppimisen tueksi
Sukupolvien välinen oppiminen tarvitsee aktiivista vaalimista ja tietoista ohjausta. Siksi Kansalaisfoorumi on lähtenyt kuuden muun eurooppalaisen oppilaitoksen kanssa luomaan työkaluja opettajille, ohjaajille ja kansalaisjärjestöjen toimijoille koordinoimassaan kansainvälisessä Generations in Interaction -Erasmus+-kumppanuushankkeessa. Vielä meneillään olevan hankkeen tuotoksena on syntynyt koko joukko erilaista materiaalia, ja hankkeen päätyttyä lähdemme innolla miettimään niiden hyödyntämistä yhdessä jäsenjärjestöjen ja muiden yhteistyötahojen kanssa.
Hankkeen verkkosivustolta löytyy lisää tietoa hankkeesta ja sen vaiheista englannin kielellä. Linkit hankkeen tuotoksiin löytyvät Kansalaisfoorumin Ge&In-hankesivulta.