Kiire ja ärsyketulva syövät usein inhimillistä kohtaamista ja yhteisöllisyyden rakentumista. Ohjaajan onkin ajoittain hyvä pysähtyä pohtimaan, minkälaista muutosta juuri nyt tarvitaan. Onko tarvetta keskittyä kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen, saavutettavuuteen vai kenties turvallisemman tilan sääntöihin?
Jos haluaa toimia muutoksen voimana, on aluksi tarpeellista pohtia myös, mitä voisi itse tehdä toisin. Pienetkin askeleet voivat saada isoja muutoksia liikkeelle ja luoda toivoa paremmasta.
Kasvattajan oma sisäinen rauha näkyy ulospäin
Omaan hyvinvointiin panostetaan nyt paljon, ja tuskin kukaan esim. mindfulnessia kokeillut kiistää sen hyvinvointia lisäävää vaikutusta. Mielen ja kehon rauhoittumiseen tarkoitettujen harjoitusten avulla voi myös herätellä yhteyttä ja myötätuntoa toisia kohtaan. Oman sisäisen rauhan löytäminen voi näkyä ulospäin omassa ryhmässä esimerkiksi moninaisuuden hyväksymisenä, rauhallisena ja vastaanottavaisena mielentilana erilaisia oppijoita kohtaan tai kärsivällisyytenä erilaisissa oppimistilanteissa.
Sopusointu muiden kanssa
Rauha tarkoittaa muiden ihmisten huomioimista omassa toiminnassa. Lähtökohtana on pidettävä sitä, että tilat, joita hyödynnetään ovat esteettömiä. On tärkeää pyrkiä siihen, että kaikilla on mahdollisuus osallistua sekä tunne siitä, että joku auttaa tarvittaessa. Yhteisesti luodussa turvallisessa ilmapiirissä on helpompi tuoda omia ajatuksiaan esille, eikä vain mukautua toisten mielipiteisiin ja kauan sitten juurtuneisiin toimintatapoihin.
Pysähtyessämme ajattelemaan yhdessä on tärkeää huomioida myös ne, joiden ääni ei kuulu automaattisesti. Sosiaalisesti kestävä tulevaisuus voidaan rakentaa vain kaikkien näkökulmia kuunnellen ja toisia tukien.
Kehitä myötätuntoa kaikkea elollista kohtaan
Ihminen on osa luontoa, eikä huolenpitoa ja välittämistä voida ulottaa vain ihmisiin. Rauhankasvatus on myötätunnon kehittämistä kaikkea elollista ja elotonta kohtaan sekä vastuun kantamista, sillä kasvit ja eläimet yrittävät vain sopeutua.
Yhteisöissä voidaan pohtia esimerkiksi, miten kaikin tavoin myötätuntoa luontoa kohtaan voidaan edistää tai mitä voisimme tehdä enemmän luonnon hyväksi tai mitä olisi tarpeen vähentää. Yhteinen suunta ja yhteisön paine antaa lisäpontta kantaa suurempaa vastuuta planeetastamme ja rakentaa näin rauhaa myös luonnon kanssa.
Tapahtuuko muutosta?
Huomaatko ristiriitoja ajattelusi ja toimintasi välillä? Pohdi, miten sinä olet tai voisit olla parempi rauhankasvattaja. Pohdi vielä toistamiseen, sillä todelliseen muutokseen tarvitaan omien arvojen, uskomusten ja toimintatapojen jatkuvaa uudelleen arviointia.
Joskus rauhankasvatus on jatkuvasta kontrollista irti päästämistä tai uusien ajatusten vastaanottamista. Joskus se on ystävällistä kohtaamista tai puuttumista epäoikeudenmukaisuuksiin. Joskus luopumista omasta mukavuudesta luonnon hyväksi tai solidaarisuuden osoittamista. Rauhankasvatuksessa kyse on kuitenkin ennen kaikkea kehon, mielen ja sydämen avaamisesta sekä, mikä tärkeintä, yhdessä ajattelusta ja toimimisesta.
Kansalaisfoorumi tarjoaa syksyllä 2022 koulutuksia, joissa opitaan mm. rakentavaa vuorovaikutusta, haastaviin tilanteisiin puuttumista sekä taitoja, joilla voi tukea kaikkien osallisuutta. Rauhankasvatus sulautuu osaksi kyseisiä työpajoja, joissa yhdessä ajatellen ja toimien voimme luoda kulttuuria, joka edistää yksilöiden, ryhmien ja yhteiskuntien oikeudenmukaisuutta, kaikkien kuulluksi tulemista ja huomioimista sekä vaikutusmahdollisuuksia.
Syksyn koulutuksia odotellen!