Omassa äänessä

Voicefulness®-kurssilla tuotettiin ääntä yhdessä
– vaatimatta ja arvostelematta
 

”Olen sinut ääneni kanssa. Olen mielestäni taitava ääneni käyttäjä. Voin käyttää ääntäni rauhoittaakseni itseäni tai muita.”

”Haluaisin joskus huutaa, huutaa ihan kunnolla. Miksi sitä ei saa tehdä?”

”Aloitin puhumisen lapsena myöhään. En edelleenkään luota ääneeni.”

”Jos ääni on ollut identiteettisi, ammattisi. Se, mitä on aina kriittisesti korjattu olemaan oikein ja parempi. Mikä muuttuu kun valitset toisin?”

”Kun tekee töitä päivät yksin, tuntuu, että on liian vähän kasvokkain ihmisten kanssa. Yksinolon vastapainoksi haluaisi nähdä ihmisiä, liittyä joukkoon. Mutta ei  jaksaisi sanoa mitään, ei puhua mitään kenenkään kanssa.”

12 toisilleen ennestään tuntematonta naista istuu piirissä. Jokaisella on punnittuja ja kiinnostavia ajatuksia äänestä. Helposti ja huomaamatta syntyy yhteisyys äänen äärellä.

Antaa äänensä vain tulla, kuulostella sitä. Vaatimatta tai arvostelematta, sen ei tarvitse nyt kuulostaa kauniilta. Liitynkö äänelläni muiden joukkoon, vai suljenko heidät ulkopuolelle keskittyen vain itseeni?

Ääni lämmittää sisältä päin. Ajan kulku ja kipukin unohtuu.

Me teimme jotain yhdessä – kukin omaansa, silti yhdessä. Ääntä ilman sanoja. Se ei ehkä kuulostanut kauniilta, mutta se oli kaunista.

Meitä on opetettu olemaan hiljaa, hallitsemaan äänemme, käyttämään sitä oikein. Mutta äänestä olisi niin paljon enempään. Entä jos hymisisin enemmän itsekseni, hyräilisin. Pärähtelisin kotiin tullessani päivän pahimmat pingoitukset pois? Rauhoittaisin, lohduttaisin, piristäisin, ärähtäisin. Se on minun ääneni.

Mitä jos möykättäisiin vielä joskus yhdessä? Ettei  unohdeta ääntämme ja hukata toisiamme tuonne kaupungin harmaille, ihmisäänistä hiljaisille kaduille.

Sulje silmäsi ja pysähdy hetkeksi. Aisti kehosi asentoa ja muotoa. Miltä kehon sisäinen tila tuntuu? Miltä hengityksen liike tuntuu tässä tilassa? Anna kehosi olla hetken rauhassa juuri sellainen kuin se on. Aisti sitä neutraalisti ja hyväksyen. Toista tämä harjoitus muutaman kerran päivässä. – Anne Tarvainen, Voicefulness®-kouluttaja

Seuraavat Voicefulness®-koulutukset järjestetään 28.–29.9.2019 Oulussa ja 5.–6.10.2019 Helsingissä. Ilmoittaudu mukaan!

Anu Erel

Anu Erel

Kirjoittaja osallistui kansalaisfoorumin Voicefulness®-kurssille tammikuussa 2019. Kurssilaiset halusivat jatkaa yhteisiä harjoituksia myös kurssin jälkeen, ja voi olla, että törmäät jossain vapaassa julkisessa tilassa porukkaan, joka on asettautunut mukavasti kehoonsa ja päästelee vaihtelevaa ääntä. Liity mukaan. ÄÄNESSÄ-ryhmä kokoontuu vapaamuotoisesti kokeilemaan kehotietoisuuden ja äänen mahdollisuuksia silloin kun joku ryhmäläinen joukon kokoon kutsuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *