Matka itseen myötätunnon ja armollisuuden keinoin

Myötätunnossa on voimaa. Se parantaa suhdetta itseen ja toisiin sekä edistää luovuutta.

Itsemyötätunto tarkoittaa arvostavaa ja armollista suhtautumista itseen. Neljä viidestä ihmisestä on ankarampi itseään kuin toisia kohtaan. Monen oma sisäinen puhe on syyllistävää, syyttävää ja haukkuvaa. Jos ihmiset puhuisivat samoin ystävilleen, ottaisivat nämä pian etäisyyttä. Itsestämme sen sijaan emme voi ottaa etäisyyttä. Suhde itseen on elämämme merkittävin ihmissuhde.

Haastattelin viime vuonna yli 30 ihmistä eri taustoista tiedustellen, mitä heille merkitsee armollisuus ja miten se näyttäytyy heidän arjessaan. Kokosin haastattelujen pohjalta Armon Kintereillä -kirjan (Arktinen Banaani, 2017). Kirja on maailmankatsomuksellisesti sitoutumaton.

Suurin osa haastattelemistani eri ikäisistä ihmisistä nosti esille armollisuuden itseään kohtaan. Esille nousi myös, miten armollisuus itseään kohtaan heijastuu ympäristöön armollisuutena toisia kohtaan. Silti moni käy läpi sisäisen dialogin, olenko itsekäs, jos ajattelen itseäni? Armollisuuteen sisältyy vastuu itsestä ja toisista. Ilman sitä armollisuus muuttuu nopeasti armottomuudeksi.

Kuinka sitten olla vastuullisesti armollinen itselleen? Rajat ja oman rajallisuutensa ymmärtäminen antavat hyvän alun. Irtipäästäminen ja luopuminen asioista, jotka eivät enää palvele vapauttavat. Aistien avaaminen ja läsnäolo tässä hetkessä toimivat armollisuuden mahdollistajina. Elämä kaikkinensa on näkökulmien tarjotin, josta jokainen voi valita omansa.

Itsemyötätunnon ja armollisuuden äärellä myös iloitaan, kysytään mistä minä iloitsen, ja tarvitseeko hyvä ansaita?

Itsemyötätunto ja armollisuus -työpajassa tutustutaan itsemyötätunnon ja armollisuuden ilmenemiseen arjessa sekä tarkastellaan, miten niitä voi lisätä omassa elämässä. Aiheeseen perehdytään myötätuntokirjoittamisen, keskustelujen ja yhteisten harjoitusten avulla.  Luento-osuus pohjautuu itsemyötätuntoa käsittelevään kirjallisuuteen ja haastatteluihin aiheesta.

Ensimmäinen Kansalaisfoorumin järjestämä Itsemyötätunto ja armollisuus -työpaja pidettiin syyskuussa Rovaniemellä. Kurssiviikonloppu oli energiaa ja oivalluksia antava. Seuraavat kurssit toteutetaan tammi–helmikuussa 2018 Seinäjoella, Kuopiossa ja Helsingissä.

Taru Hallikainen

Taru Hallikainen

Tietokirjailija ja valmentaja Taru Hallikainen, FM, toimii kouluttajana Kansalaisfoorumin Itsemyötätunto ja armollisuus -kursseilla.

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *