Vapaa sivistystyö edistää aktiivista kansalaisuutta. Aktiivisuus nähdään tuottavan ja taloudellisen toimijuuden sijaan enemmänkin sivistyneenä kansalaisyhteiskunnan toimijuutena ja vaikuttamisena. Tällainen aktiivisuus ei riipu yksilön kyvystä tai mahdollisuuksista vahvistaa yhteiskuntaa taloudellisesti, vaan kaikilla on mahdollisuus kehittyä siinä, esimerkiksi vapaan sivistystyön koulutuksissa.
ADEKA-hanke tietoisen kehittämisen välineenä
Keväällä päättyneessä Aktiivinen ja demokraattinen kansalaisuus (ADEKA) -hankkeessa työstettiin 13 vapaan sivistystyön oppilaitoksen joukolla sitä, miten aktiivista ja demokraattista kansalaisuutta voidaan vahvistaa monenlaisissa koulutuksissa. Aktiivisen ja demokraattisen kansalaisen tietojen, taitojen ja asenteiden kehittymistä tapahtuu koulutuksissa tiedostamattakin. Kouluttajalla on silti aina myös mahdollisuus ottaa se yhdeksi tietoiseksi tavoitteeksi.
Kouluttaja herättää ja motivoi
Hankkeen alussa tehdyssä kyselyssä eräs kouluttaja kiteytti yhden kouluttajan tärkeimmistä ja ehkä hankalammista vastuista: ”Opettajan tehtävänä on yrittää herättää kiinnostus”. Kouluttajalla on mahdollisuus ja valta ottaa esiin sellaisia teemoja, joiden huomaa olevan opiskelijoiden ja yhteiskunnan näkökulmasta merkityksellisiä – vaikka opiskelijat itse eivät niiden tärkeyttä heti näkisikään. Silloin kouluttajan rooli ajatusten ja kiinnostuksen herättäjänä korostuu.
Kouluttajalla on vastuu osallisuutta ja toimijuutta tukevien puitteiden luomisesta. Hän viime kädessä myös päättää, millaisia sisältöjä koulutuksessa tuodaan esiin ja miten se tehdään. Kouluttajan kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin sekä ymmärrys siitä, mitä aktiivisen ja demokraattisen kansalaisen tiedot, taidot ja asenteet ovat, ovat olennainen lähtökohta kansalaiskasvattajana toimimiselle. On tarpeellista pohtia, miten itse toimii aktiivisena kansalaisena ja tunnistaa, miten koulutusteemat kytkeytyvät laajempiin kokonaisuuksiin. Haluatko olla yhteiskunnallinen toimija myös kouluttajana?
Harjoittelemalla aidon osallisuuden äärelle
On olennaista antaa opiskelijoille mahdollisuus vaikuttaa koulutuksen kulkuun, sisältöön ja menetelmiin. Teoriatieto on tärkeä pohja, mutta osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja oppii parhaiten kokeilemalla ja harjoittelemalla todellisissa tilanteissa. Myös vapaaehtois- ja yhdistystoiminta, kampanjat ja tempaukset tarjoavat kokemusta aidosta osallistumisesta ja ruohonjuuritason vaikuttamisesta.
Kaikki viisaus ei asu kouluttajassa – siksi on järkevää hyödyntää osallistujaryhmää oppimisen syventämisessä. Vertaisoppimiseen panostamalla kouluttajajohtoisuus vähenee ja osallistujien kokema osallisuus ja sitoutuminen lisääntyvät. Taide ja taidelähtöiset menetelmät tukevat myös hyvin osallisuuden kokemusten syntymistä, ja niitä voi käyttää yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinona. Taidelähtöinen työskentely avaa osallistujien välistä vuorovaikutusta, houkuttelee esiin luovia näkökulmia ja voi rikkoa (joskus tarpeettomia) rajoja. Näin kokemus kansalaisuudesta saa uusia ulottuvuuksia.
Tutustu materiaalipankkiin ja suosituksiin
ADEKA-hankkeen hedelmänä syntyi kaikille avoin materiaalipankki, johon on koottu oppi- ja opetusmateriaaleja inspiraatioksi vapaan sivistystyön ja järjestöjen kouluttajille. Tiivistimme myös hankkeen oivallukset yhteen suosituksiksi siitä, mitä kannattaa huomioida aktiivista kansalaisuutta tukevien koulutusten suunnittelussa. Hankkeen loppuraportti ja suositukset ovat maksutta ladattavissa materiaalipankista sekä Kansalaisfoorumin verkkosivuilta.
Voit ehdottaa soveltuvien materiaalien lisäämistä materiaalipankkiin. Asiantuntijuus jakoon!