Opiskeluaikana iski valtava polte päästä kansainväliseen opiskelijavaihtoon. Mielessä palloili kauhukuva, että jos nyt en lähde, niin en ehkä koskaan saa vastaavaa tilaisuutta. Mahdolliset vaihtokohteet vaihtuivat Oxfordista nicaragualaiseen vuoristokylään ja päätyivät lopulta pohjoismaiseen naapuriimme Tanskan Roskildeen. Kokemus oli tärkeä ja jätti vienon toiveen siitä, että valmistumisen jälkeinen työelämäkin sisältäisi mahdollisuuksia kansainvälisyyteen.
Oppia aikuiskoulutuksesta Euroopassa
Mahdollisuuksia on tullut – suurkiitos niistä. Viimeksi syyskuussa pääsin viikoksi Brysseliin Younger Staff in Adult Education -koulutukseen, jossa sukelsimme yhdessä eurooppalaisten aikuiskoulutuksen ammattilaisten kanssa meille kaikille ajankohtaisiin teemoihin, kuten aikuisten digi- ja elämäntaitojen vahvistamiseen, kieli- ja kotoutumiskoulutukseen sekä vaikuttamiseen. Lisäksi tutustuimme kunkin maan omaleimaisuuteen ja painotuksiin aikuiskoulutuksen kentällä.
Koulutukseen osallistuminen mahdollistui kolmen opintokeskuksen KSL:n, Siviksen ja Kansalaisfoorumin Eurooppalainen koulutusosaaminen kansalaisyhteiskunnan tukena -hankkeessa. Sen tarkoituksena on parantaa järjestöllisessä vapaassa sivistystyössä toimivien ammattilaisten pedagogista osaamista ja kansainvälisiä verkostoja.
Tuoreita näkökulmia ja ajatusten pöllyttämistä
Oppimis- ja kouluttautumiskokemukset kansainvälisessä ympäristössä ovat nousseet itselleni merkityksellisiksi ennen kaikkea siksi, että ne ovat kokonaisvaltaisia ja intensiivisiä elämyksiä. Toimin uudessa ympäristössä, tuoreiden tuttavuuksien kanssa ja useimmiten vielä kielellä, joka ei ole äidinkieleni. Se pöllyttää raikkaalla tavalla omia arkisia työrutiineja ja parhaimmillaan havahduttaa huomaamaan uudenlaisia ammatillisia haasteita ja oman työn kehittämistarpeita.
Toisaalta se myös auttaa näkemään olemassa olevaa hyvää, joka liian helposti hämärtyy arjen huiskeessa. Esimerkiksi Brysselin viikko sai minut ymmärtämään ja hahmottamaan entistä syvällisemmin suomalaista kattavaa aikuiskoulutusjärjestelmäämme, joka tavoittaa hyvin merkittävän määrän aikuisväestöstämme ja, jonka piiristä löytyy vaihtoehtoja monenlaisten oppijoiden tarpeisiin.
Vapaassa sivistystyössä kansainvälistymistä ei ehkä vielä nähdä niin laajasti mahdollisuutena, kuin esimerkiksi korkeakoulutuksessa, mutta paikkoja kulttuurienväliselle oppimiselle tarjoutuu meillekin monipuolisesti. Ammatillisen työn ja kouluttautumisen lisäksi kaiken ikäisille on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena kansainvälisessä ympäristössä.
Kannustan lämmöllä ja ilolla lyhyempään tai pidempään oppimisen matkaan uudessa ympäristössä. Kansainvälisissä kohtaamisissa syntyneet ystävyydet, työtoveruudet ja itsensä ylittämiset ovat sellaista sosiaalista ja kulttuurista pääomaa ja rikkautta, joka vahvistaa vuosienkin päähän.
Voit tutustua kansainvälistymismahdollisuuksiin muun muassa Opetushallituksen verkkosivuilla: Erasmus+ -ohjelmat
Tutustu Eurooppalainen koulutusosaaminen kansalaisyhteiskunnan tukena -hankkeen blogiin.