Korttelifestareita, taidetta kadulla, kaupunkisuunnittelua somessa, yhteisiä olohuoneita, naapuriapuinnovaatioita – yes in my backyard!
Urbaani kylämeininki ja uudenlainen kaupunkitilan haltuunotto leviävät ympäri maailmaa, kun ihmiset haluavat itse olla mukana luomassa elävää ja hyvinvoivaa kaupunkiyhteisöä. Miten käynnistää myönteisiä muutoksia omassa ympäristössä? Tule kuuntelemaan inspiroivia vieraita ja keskustelemaan aiheesta Aktiivikansalaisen iltakouluun!
Keskustelusarja järjestetään Viikin kirjastossa (Viikinkaari 11, Helsinki) torstaisin klo 17.30–19. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Iltakoulun lukujärjestys:
13.10. Taidetta ja kaupunkiaktivismia
Taide karkaa yhä useammin sille varatuista karsinoista kaupungille hillumaan – miksi? Mitä on kulttuurihäirintä ja miksi sitä tehdään? Miten taiteella voi vaikuttaa yhteisiin asioihin? Mitä jos minustakin tulee artivisti? Vieraina kulttuurihäirintään erikoistunut Jari Tamminen Voima-lehdestä, Maria Luhtaniemi Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektista ja Jesse Pasanen katutaideryhmä G-rexistä.
20.10. Ideasta toteutukseen – kuumat vinkit kaupunginosa-aktivistille
Mielessä loistava idea, taskussa nolla euroa. Miten polkaista pystyyn tapahtuma tai muuttaa ympäristöä ilman valmiita resursseja? Miten innostaa ihmiset mukaan ja tuottaa festari vapaaehtoisvoimin? Entä miten kaupunki tukee omaehtoista kaupunkikulttuuria? Vieraana Kallio-liike-veteraani, Herttoniemi Block Party -aktiivi Mikko Heinänen ja kulttuurituottaja Sampo Laurikainen Helsingin Kulttuurikeskuksesta.
27.10. Spontaania kaupunkikulttuuria – mitä sanoo virkamies?
Kansalaisen näkökulmasta normiviidakko voi tuntua haastavalta ja omat vaikutusmahdollisuudet pieniltä. Miten rakentaa siltaa pienen ihmisen ja virkakoneiston välille? Onko rakennettu kaupunki ihmistä varten vai ihminen kaupunkia varten? Mihin kaupunkilainen saa osallistua? Vieraina Helsingin kaupungin rakennusviraston Anni Tirri ja Pia Rantanen sekä Yhdyskuntasuunnittelu-lehden päätoimittaja, kansalaislähtöisen suunnittelun asiantuntija Sirkku Wallin.
3.11. Minun vai meidän? Kyläyhteisö kaupungissa
Pitääkö jokaisella olla oma lumikola? Miten kerrostalokyttäyksestä päästään naapuriapuun? Miten saada aineeton ja aineellinen hyvä kiertämään? Tarinoita siitä, miten kaupunkilaiset uskaltavat auttaa ja tarvita toisiaan. Vieraina Fiksu Kalasatama -hankkeessa asukasyhteistyöstä vastaava hankekoordinaattori Maija Bergström ja Tanja Jänicke mm. Siivouspäivän ja Nappi Naapuri -palvelun kehittäneestä Yhteismaasta. Ennen tämän kerran Iltakoulua kirjastolla järjestetään myös Nappi Naapuri -työpaja (klo 16-17), jossa voit kysyä lisää uudenlaisesta naapuripalvelusta ja sen käyttöönotosta. Tapahtuma Facebookissa.
Aktiivikansalaisen iltakoulu on osa Villi Viikki -hankettamme, joka innostaa taiteen ja luovan toiminnan keinoin ihmisiä vaikuttamaan yhteisiin asioihin.